2016. április 27., szerda

Mit csináljunk hétvégén? - Diósgyőr

Szombaton, egy egynapos kiruccanás keretében felkerekedtünk a férjemmel és elkocsikáztunk megnézni a Diósgyőri Várat. Nagyon szeretem az ilyen ötleteket, mikor nincs konkrét program a hétvégére, akkor szívesen megyünk kirándulni, és a hirtelen agyszüleményekből lesznek a legjobb dolgok. Persze van egy bakancs listánk az ilyen hétvégékre, most ezzel pipálhattunk ki egy pontot.

Életemben talán kétszer, ha jártam Miskolcon és környékén. Ebből az egyik a Növényrendszertan terepgyakorlat alkalmával, és mivel körülbelül 6 órán keresztül túráztunk, megtéve vagy 15 km-t, nem igazán kötődött a szívemhez. Most a belvárosba nem jutottunk be, mert sajnos délutánra elmordult az idő, így inkább hazaindultunk. 

A Vár maga gyönyörű, azt hallottuk, hogy fel lett újítva és nagyon igényesen megcsinálva, de azt nem gondoltuk, hogy ennyire. Nekem meglepő volt, hogy nem egy hegy tetején van, pedig be is készültem a túra cipőmmel. A parkolás ingyenes, a belépő pedig teljesen baráti, 1500 Ft/fő felnőtteknek. 
A fejlesztések még most is folynak, de ahhoz képest, hogy a 19-20. században szinte az egész Vár kőzetanyagát elhordták a környező települések építkezéseire, és csak a talpazata maradt meg, le a kalappal a falak újbóli felhúzása előtt. További tervbe van a még befejezetlen  bástya helyreállítása, és tetőszerkezet felállítása. A Várat Nagy Lajos királyunk építtette és mivel a vár nem hadászati és védelmi célokat szolgát, hanem vadászati kastély volt inkább, még most is visszatükröződik róla a kényelem és a fényűzés. 
A belső részletekre is nagyon ügyeltek a kivitelezők. Sajnos semmilyen berendezés nem maradt meg abból az időkből, csak a feljegyzések, de igyekeztek a kornak megfelelő bútorokkal, használati eszközökkel berendezni a termeket. 
Félóránként indul tárlat vezetés. Mikor mi érkeztünk még kevesen voltak, így kettőnket, egy korhű ruhába öltözött udvarhölgy vezetett körbe, akinek még a beszéde is régies volt. Érződött, hogy szívesen visz körbe minket, mindent elmondva, nem akart lerázni, nem akart sietni. Szóval ez nagyon jól esett és nagyon tetszett. Egyébként érdemes részt venni egy ilyen idegen vezetésen, mert rengeteg érdekes dolgot mesél a Várról, annak urairól, úrnőiről és lakóiról. A végére szinte teljesen átszellemültünk. 
Ottjártunkkor épp valami orvosi konferenciát tartottak, úgyhogy a Várat feldíszítették, teljes pompájába láttuk. Bevonult Nagy Lajos király teljes udvartartásával. A keresztes hadjáratokról tartottak bemutatót. Ki lehetett próbálni a fegyverzetet és felpróbálni a vértet. Sajnos a ruhákat nem, pedig Beatrix királyné egyik bársony ruháját szívesen felvettem volna. 
A kilátás káprázatos, főleg egy alföldinek. Volt is tériszonyom rendesen, de megérte leküzdenem és felmennem a toronyba. A füvész boltjában még egy rontás elleni bájitalt is kevertünk, - mert ugye az sosem árt - egy interaktív táblán és e-mailben el is küldtük haza, hogy tutira hasson. Egyébként korabeli csillagállások szerint még horoszkópot is készíthetünk magunknak, ám érdemes fenntartásokkal kezelni. :D Megéheztünk, úgyhogy egy spózon (sparhelten) sült lepényt ettünk, ami mindenféle finomsággal volt megtöltve. Szeretem a helyi, különlegességeket megkóstolni, és azokból ötletet gyűjteni.
Mindenképp érdemes ellátogatni ide. A Vár mellet felépítették a Lovagi tornák terét, ami egy nagy "aréna", itt mindenféle koncertet és egyéb lovas rendezvényt, nameg lovagi tornát tartanak. Azt mondta az udvarhölgy, aki körbevezetett minket, hogy a vár köré visszaállítják a vizes árkot is, ami 4 méter mély lesz. Ha ez kész biztos, hogy visszamegyünk megnézni, hátha sárkány, vagy krokodil is került bele. 


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése