2016. április 16., szombat

Mit csináljunk hétvégén? - Balmazújváros

Debrecentől körülbelül 20 km-re található egy kis ékszerdoboz szépségű város. Csodás parkokkal, finom cukrászdával, termál fürdővel és egy igazi kastéllyal. Ha egy kicsit ki akarunk szakadni innen, de nem akarunk messzire menni, akkor elautózunk ide és sétálunk egy nagyon (vagy épp fürdőzünk). Ez a kis családias hangulatú város pedig nem más, mint Balmazújváros. Ha megnézitek ezeket a képeket, biztos titeket is magával ragad bája. 

A főútról lekanyarodva található a Kamilla Gyógyfürdő, ami télen a fedett termál vizes medencéivel csábítanak, nyáron pedig a kinti medencéi várják a lehűlni vágyókat. Utána található a Borbás Cukrászda, ahol temérdek sütemény közül válogathatunk, (már ha tudunk választani) és a latte macchiato-juk is mennyei. Mi most fagyiztunk egyet, mert egyrészt palacsintát sütöttem délelőtt, másrészt a jó idő szinte kívántatja a hűs nyalánkságot. A fürdő melletti parkban, a Semsey kastély mögött, van egy kis harangos kupola, ami 14:50-kor elkezdett egy dallamot játszani. Nem jöttünk rá, hogy miért pont ekkor, miért nem mondjuk félkor, vagy egészkor, minden esetre nagyon aranyos volt.

A Semsey kastély nemrég lett felújítva, állandó festménykiállítása van, de idén tavasszal Rembrant műveket láthatunk. Április 24-ig van a tárlat, még jövőhéten megleshetitek. 

A parkok is gyönyörűek, csendes és nyugodt sétát lehet tenni az óriási fák között. Meg-megpihenve egy-egy padon. Hallgatva a madárcsicsergést, mélyeket szippantani a finom, meleg virágillatos levegőbe és élvezni a napsugarakat.  A fenti képen egy hatalmas túzok szobor látható, amit egy kortárs művész készített fából. A túzok Balmazújváros címerállata.

Nem győztem gyönyörködni a színpompás virágokban és az élénk zöld, frissen kibomlott levelekben. 

Ti mit terveztek a hétvégére?


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése