2016. június 20., hétfő

Hogyan készítsünk otthon derelyét?

Ismeritek a derelyét vagy barát fülét? Tudjátok, amit a fagyasztó pultból lehet venni lekváros vagy túrós ízben. Aminek fehér, semmihez sem hasonlítható, ragacsos tésztája van és iszonyatosan édes tölteléke. Amiből nem lehet jót kifogni, mert mire a harmadikat is megkóstolod egy életre elmegy a kedved a kísérletezéstől. Pedig nem is olyan egyszerű házilag elkészíteni és még nem is hasonlít a boltira. Teljesen más élmény az evése, hát még a készítése.

A hétvégén meglátogattuk anyukámékat, és megkértem, hogy tanítsa meg nekem lépésről lépésre, mert mindig már kész volt, mire haza értünk. Ezt a receptet az anyukájától tanulta, úgyhogy igazi családi örökségnek számít. Én pedig megosztom Veletek, mert ezt mindenkinek ki kell próbálni, olyan finom. 
30 dkg liszthez adunk 3 tojást, egy csipet sót és tésztát gyúrunk belőle, nem kell olyan keményet, mint a száraz tésztának, hanem lágyabbra kell hagyni. Körülbelül 1 dl vizet fog még felvenni. Annyit reformáltunk rajta, hogy fele-fele arányban ment bele teljes kiőrlésű és finom liszt.  Ha összeállt a tészta kivehetjük a tálból.  
Először teljesen simára gyúrjuk. Mindig tenyér és csukló résszel elfelé magunktól és visszahajtjuk.  Amikor szép simának érezzük elkezdjük nyújtani. Kerek formára törekszünk, ezért folyamatosan forgatjuk. Ha ragadna, a deszkát és a sodrófát egy picit meg kell lisztezni. A tésztát úgy a legkönnyebb nyújtani, hogy rátekerjük a sodrófára és középtől kifelé egyenletesen sodorjuk. Közben ne felejtsük el forgatni a tésztát. 
Akkor kész a tészta, ha mindenhol egyenletesen 2-3 mm vékony. Ekkor jöhet a töltés. Mi ház szilvalekvárral szeretjük a legjobban. 
De ha az nincs akkor olyan lekvárt válasszunk, ami nem folyik ki a tésztából. Talán sütő lekvárnak nevezik, amit a boltban lehet kapni. Túrós tölteléket még nem csináltunk, de szerintem keményebbre kell a túrót keverni tojással és lisztel esetleg búzadarával. 
Sorban haladva egy kiskanálnyi  lekvárt teszünk a tésztára, majd ráhajtjuk az üres részre. A lekvár körül kinyomkodjuk a levegőt és a tésztát az ujjbegyünkkel óvatosan, de határozottan összenyomkodjuk. Ez adja meg a formát és akadályozzam meg a lekvár kifolyását. Derelyevágóval - ha nincs késsel - levágjuk és meglisztezett konyharuhára  terítjük, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, ne ragadjanak össze.  
Forrásban levő vízbe rakjuk és kifőzzük. Egy pici sót és olajat tehetünk a vízbe, de nem fontos. Mikor feljönnek a víz tetejére még pár percig főzzük és óvatosan leszűrjük. 
A búzadarát egy kevés olajon serpenyőben megpirítjuk. Közben vizet forralunk és mikor egyenletes zsemle-barna, forró vizet öntünk rá, majdnem, hogy ellepje és letakarjuk fedővel kb. 2 percre. Ekkor megdagad és megfő a gríz. Folyamatosan keverve kis lángon kipárologtatjuk belőle a vizet. Akkor van kész, mikor a szemek ismét szétválnak egymástól. Egy csomag vaníliás cukros és kevés kristálycukrot keverünk hozzá, majd összekeverjük a kifőzött derelyével. 


Nem a leggyorsabban elkészíthető desszert, de igazán megéri a babrát. Aki megkóstolja, nagy ívben elkerüli a boltit. :D


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése