2016. március 21., hétfő

Hogyan inspirálódom? - húsvét

Elkezdődött a Nagyhét, a húsvét "véghajrája", ami a karácsony után a kedvenc ünnepem. Katolikusként azt mondom, hogy a templomi szertartások ilyenkor a legszebbek, főleg a nagyszombat éjszakai - vagy hivatalosan - vasárnap hajnali feltámadási mise. Hihetetlen élmény mikor a mise elején "visszajönnek a harangok Rómából". 

(Ezt egy kicsit kifejtem. Aki nem kíváncsi rá, az nyomhat egy x-et a jobb felső sarokba vagy görgessen lejjebb a képekig, de akit egy kicsit is érdekel és nem ismeri a Nagyheti szertartásokat annak szívesen leírom. A Nagyhéten Jézus utolsó hetére emlékezünk. Végigkísérjük a misék során Virágvasárnappal kezdődően az utolsó vacsorát, a keresztre feszítést, a sírba tételt és a feltámadást. Ami a húsvét lényege. A harangok péntek délután a keresztre feszítéskor " mennek Rómába" vagyis hallgatnak el a gyász miatt. Majd csak a feltámadási misén szólnak újra. Ilyenkor a templomok  délbe sem harangoznak,  és a rádióba is kereplő szól. Érdekes dolog, hogy húsvét már jóval Jézus előtt is volt, hisz a 40 napos bőjt végét jelent, és Jézust épp ekkor feszítették meg, így főként e miatt ismert a húsvét, mint ünnep. De ez már másik dolog.) 

Aki nem vallásos de szeretne egy kicsit átszellemülni vagy átérezni az ünnep hangulatát, az menjen el egy római katolikus templomba a keresztúti ájtatosságra. Ez nem mise, csak végigjárják Jézus keresztútját énekelve, imádkozva. Nálunk vasárnap reggel pászkaszentelés van, a nélkül nem teljes az ünnep. Ha kíváncsiak vagytok rá, arról is írok majd bővebbe. 

Most, hogy kellőképpen ráhangolódtunk a Nagyhétre, neki is foghatunk a lakás díszítéséhez, ezért elhoztam Nektek a kedvenc inspirációs képeimet, ötleteimet. 






A héten hozom a mi asztaldíszünket is. Az ünnepi asztalra egy répatortát tervezek sütni, de ez majd csak szombaton fog debütálni, úgyhogy erről bővebbet csak húsvét után tudok mondani. Remélem Ti is úgy várjátok a hétvégét, mint én.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése