Emlékszem
kislány koromban a család mindig kelt tésztát kért Mamától, és az esetek nagy
többségében ráadásul fánkot. Mára sajnos halványodik a kép, hisz már több mint
20 éve annak, hogy Mama a fateknőbe dagasztotta a tésztát és tette a spór mellé
letakarva növekedni. Mi unokák alig bírtuk kivárni, és mivel már a kelő
tésztának is mennyei illata volt csipkedtük a széleit. A kisült finomságokat
pedig melegen kapkodtuk be, és nem győzött kiabálni utánunk, hogy „fájni fog a
hasatok, lassabban egyétek!”.
Szerencsére
Anyukám megtanulta a fánk készítésének fortélyait, és most már elég nagynak
érzem magam ahhoz, hogy én is ellessem a trükköket. Persze azért megfogadtam,
hogy amíg van Ő nekünk, és tudja készíteni addig és nem kísérletezek vele, de a
titkot a fejembe vésem. Mi több, le is írom és megosztom Veletek, hogyha
akartok egy igazi szabolcsi, több generációs, mondhatni bevált fánk receptet,
akkor tudjátok kipróbálni.
Dőlt betűvel írom a titkokat, tippeket.
1
kg lisztet átszitálunk. Ettől lesz könnyű
a tészta. 5 dkg élesztőt 2 dl langyos tejbe egy csipet cukorral
megfuttatunk. Az élesztőt szépen
beleoldjuk a tejbe, nem csak belemorzsoljuk, így homogénebb és nagyon sűrű,
krémes lesz a végeredmény. Egy csipet lisztet is adunk hozzá, ettől hamarabb
beindulnak a folyamatok. 1 tojás sárgáját is adunk a lisztez 1 tk. só, és 1
ek. kíséretében. A sárgájától lesz omlós
a tészta, a fehérje csak elnehezítené. Kb. 5 dl tejet felmelegítünk
kellemes kéz melegre. Ebbe elkeverünk 3 ek. tejfölt vagy kefirt és 1 ek. vajat.
Együtt melegítjük össze, hogy homogén
legyen. A tésztát elkezdjük dagasztani. Legalább 20 percen keresztül, hogy
szép sima legyen. Addig kell dolgozni, míg el nem válik az edénytől és a
kezünktől. Letakarva, meleg helyen legalább 30 percig kelesztjük. Ha duplájára
megkelt, deszkára kinyújtjuk olyan 2-3 cm vastagra. Kézzel is elég, mivel lány tészta, nem szabad nyújtófával törni.
Kiszaggatjuk, és ismét pihentetjük legalább 15 percet. Forró olajba kisütjük. Úgy, hogy az az oldala kerüljön felülre,
amelyik a deszkával érintkezett. Ahogy belerakjuk az olajba fedővel letakarjuk. Mikor elkezd sisteregni levesszük a fedőt és megforgatjuk a fánkokat. Pár
perc alatt megsül.
A
farsang nem csak báli, hanem fánk szezon is, bár mi az év bármelyik napján meg
tudjuk enni. Ti is szeretitek a fánkot?
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése