2016. február 1., hétfő

Hogyan készül a szalagos farsangi fánk?

Emlékszem kislány koromban a család mindig kelt tésztát kért Mamától, és az esetek nagy többségében ráadásul fánkot. Mára sajnos halványodik a kép, hisz már több mint 20 éve annak, hogy Mama a fateknőbe dagasztotta a tésztát és tette a spór mellé letakarva növekedni. Mi unokák alig bírtuk kivárni, és mivel már a kelő tésztának is mennyei illata volt csipkedtük a széleit. A kisült finomságokat pedig melegen kapkodtuk be, és nem győzött kiabálni utánunk, hogy „fájni fog a hasatok, lassabban egyétek!”.  

Szerencsére Anyukám megtanulta a fánk készítésének fortélyait, és most már elég nagynak érzem magam ahhoz, hogy én is ellessem a trükköket. Persze azért megfogadtam, hogy amíg van Ő nekünk, és tudja készíteni addig és nem kísérletezek vele, de a titkot a fejembe vésem. Mi több, le is írom és megosztom Veletek, hogyha akartok egy igazi szabolcsi, több generációs, mondhatni bevált fánk receptet, akkor tudjátok kipróbálni.



Dőlt betűvel írom a titkokat, tippeket.

1 kg lisztet átszitálunk. Ettől lesz könnyű a tészta. 5 dkg élesztőt 2 dl langyos tejbe egy csipet cukorral megfuttatunk. Az élesztőt szépen beleoldjuk a tejbe, nem csak belemorzsoljuk, így homogénebb és nagyon sűrű, krémes lesz a végeredmény. Egy csipet lisztet is adunk hozzá, ettől hamarabb beindulnak a folyamatok. 1 tojás sárgáját is adunk a lisztez 1 tk. só, és 1 ek. kíséretében. A sárgájától lesz omlós a tészta, a fehérje csak elnehezítené. Kb. 5 dl tejet felmelegítünk kellemes kéz melegre. Ebbe elkeverünk 3 ek. tejfölt vagy kefirt és 1 ek. vajat. Együtt melegítjük össze, hogy homogén legyen. A tésztát elkezdjük dagasztani. Legalább 20 percen keresztül, hogy szép sima legyen. Addig kell dolgozni, míg el nem válik az edénytől és a kezünktől. Letakarva, meleg helyen legalább 30 percig kelesztjük. Ha duplájára megkelt, deszkára kinyújtjuk olyan 2-3 cm vastagra. Kézzel is elég, mivel lány tészta, nem szabad nyújtófával törni. Kiszaggatjuk, és ismét pihentetjük legalább 15 percet. Forró olajba kisütjük. Úgy, hogy az az oldala kerüljön felülre, amelyik a deszkával érintkezett. Ahogy belerakjuk az olajba fedővel letakarjuk. Mikor elkezd sisteregni levesszük a fedőt és megforgatjuk a fánkokat. Pár perc alatt megsül.

A farsang nem csak báli, hanem fánk szezon is, bár mi az év bármelyik napján meg tudjuk enni. Ti is szeretitek a fánkot?


 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése